Guides

How far back can a CP2000 go?

T Tax Letter Desk Pricing Questions Contact Sign in Check my notice, free Pricing Questions Contact Sign in Check my notice, free Home

Guides

How far back can a CP2000 go?

By Tax Letter Desk Updated November 4, 2026

Short answer

The general rule: tax must be assessed within 3 years after the return was filed (IRC section 6501).

A return filed early counts as filed on its due date.

Longer limits apply in some cases. Your CP2000 shows its tax year on page one.

Checked November 4, 2026 against IRC § 6501 , IRS Topic 652 (Oct 16, 2026) .

In this article

What’s the general time limit?

When is it longer?

Which year is my CP2000 about?

Does a limit apply to my case?

Questions

What’s the general time limit?

Tax must be assessed within 3 years after the return was filed, whether filed on time or late.

An early return is treated as filed on the last day for filing it.

See which reply your notice needs before you pay anything.

When is it longer?

Source: IRC section 6501(a), (b)(1), (c) and (e).

Which year is my CP2000 about?

The tax year is on page one of the notice.

The response date counts, whatever the year. Check your reply date

Does a limit apply to my case?

That’s a legal question. A licensed tax professional can answer it.

Either way, the response date on your notice still applies.

Sources

26 U.S. Code § 6501, Limitations on assessment and collection U.S. Code via govinfo.gov, read November 4, 2026

Topic no. 652, Notice of underreported income, CP2000 IRS, updated October 16, 2026

Questions

No. An early return counts as filed on its due date.

Yes. For example, 6 years when omitted gross income exceeds 25% of the income stated.

No. Tax may be assessed at any time.

Related guides

How to respond to a CP2000 notice Pillar guide

What happens if you ignore a CP2000 Article

CP2000 response deadline calculator Tool

Sign it, send it, move on.

Answer 7 questions and choose, item by item. You sign and send it yourself.

Tax Letter Desk is a private service, not affiliated with the IRS or any government agency.

You can respond to the IRS yourself, for free. Not a substitute for the advice of an attorney.

Check my notice, free